Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Konoplja s sintetičnim kanabinoidom in lažna xanax tabletka


Ljubljana, 25. marec 2022 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA, v Mariboru pa lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala flubromazepam, klonazolam in flualprazolam.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec konoplje, ki je bil zbran v Ljubljani, vsebuje sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA.

Po poročanju uporabnikov, so ob uporabi nastopili nezaželeni učinki, kot sta omotica in slabost. ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.


V Mariboru pa je bila zbrana bela pravokotna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala flubromazepam, klonazolam in flualprazolam.

Flubromazepam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je slabo raziskan in je o njem ni veliko znanega. Po poročanju uporabnikov naj bi se ob uporabi zelo hitro razvila zasvojenost.

Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve. Uporabniki so na forumih med posledicami uporabe flualprazolama med drugimi navajali tudi izgubo spomina in dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad vedenjem in mišljenjem).

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka DrogArta. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###