Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Konoplja s sintetičnim kanabinoidom in kokain z višjo vsebnostjo levamisola ponovno v Ljubljani


Ljubljana, 21. januar 2022 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA in kokain z višjo vsebnostjo levamisola.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec, ki se je prodajal kot konoplja vsebuje sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA. Po poročanju uporabnikov, so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, pospešeno bitje srca, občutki tesnobe in panike, mravljinčenje, boleče žrelo, primanjkovanje zraka tresenje.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.


V Ljubljani se je ponovno pojavilo tudi več vzorcev kokaina z višjo vsebnostjo levamisola, in sicer so zbrani vzorci vsebovali do 23 % levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

ADB-BUTINACO
Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka DrogArta v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###