Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Kokain z visoko vsebnostjo levamisola in močna ekstazi tabletka v Ljubljani


Ljubljana, 15. maj 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana kokain z visoko vsebnostjo levamisola in modri Punisher z visoko vsebnostjo MDMA.


Vzorec kokaina, ki je bil zaznan v Ljubljani, je vseboval 23 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

V Sloveniji se v splošnem še vedno zaznavajo vzorci zelo čistega kokaina. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode, saj uporaba kokaina med drugimi zvišuje tveganje za odpoved srca in možgansko kap.


V Ljubljani je bila zaznana tudi ekstazi tabletka z zelo visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Punisher (252 mg MDMA na tbl, masa celotne tablete 497,56 mg).

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.