Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Kokain z višjo vsebnostjo levamisola in konoplja s sintetičnim kanabinoidom


Ljubljana, 22. julij 2022 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo zbranih več vzorcev kokaina z višjo vsebnostjo levamisola, ki so se pojavili v Ljubljani in Mariboru. V okolici Ljubljane pa je bila zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA.


V Ljubljani in Mariboru se je pojavilo več vzorcev kokaina z višjo vsebnostjo levamisola, in sicer so zbrani vzorci vsebovali do 36 % levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci.

Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

V okolici Ljubljane se je pojavil tudi vzorec, ki se je prodajal kot konoplja z nizko vsebnostjo THC, vseboval pa je sintetični kanabinoid ADBBUTINACA. Po poročanju uporabnikov, so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, pospešen srčni utrip, znojenje, občutki tesnobe, strahu in panike, izguba stika z realnostjo, halucinacije, izguba apetita.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki DrogArta. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###