Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA in lažni vzorec metilona v Ljubljani


Ljubljana, 30. julij 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA – oranžen DHL tovornjak in lažni vzorec metilona, ki je vseboval eutilon.


Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA (oranžni DHL tovornjak)

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer oranžen DHL tovornjak (190 mg/tbl). Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerkih z močnim delovanjem.


Lažen vzorec metilona

Analiza vzorca bež kristalaste snovi, ki se je v Ljubljani prodajala kot metilon, je pokazala, da vsebuje sintetični katinon – eutilon. Po poročanju uporabnikov so ob uporabi eutilona nastopili negativni stranski učinki, in sicer živčnost, nemir, tahikardija in nespečnost.
V literaturi opisani negativni učinki, ki se lahko pojavijo ob uporabi eutilona, so: dolgotrajna nespečnost, tesnoba, vznemirjenost, paranoja, glavoboli in slabost.

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točka združenja DrogArt in Stigma v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

###