Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani

Ljubljana, 8. marec 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer sivi Philipp Plaine in modri Pharoh.

V Ljubljani sta bili zaznani dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer sivi Philipp Plaine (177 mg/tbl) in modri Pharoh (161 mg/tbl). Obe tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt. Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerkih z močnim delovanjem.

Slika 1: Sivi Phillip Plaine (177 mg MDMA).

Slika 2: Modri Pharoh (161 mg MDMA).

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

#