Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani


Ljubljana, 3. marec 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani dve ekstazi tabletki – roza in siva lobanja – z visoko vsebnostjo MDMA.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da roza tabletka v obliki lobanje in z napisom »La Casa de Papel« na zadnji strani vsebuje 202 mg MDMA (masa celotne tabletke 411 mg), siva lobanja z oznako »My Brand« na zadnji strani pa 280 mg MDMA (masa celotne tabletke 573 mg).

Obe tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###