Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Ekstazi tabletka Rolls Royce z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani


Ljubljana, 19. maj 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zbrana modra ekstazi tabletka Rolls Royce z visoko vsebnostjo MDMA.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da pravokotna tabletka modre barve z oznako R in napisom »Rolls Royce« na prednji strani ter prepolovno zarezo na zadnji strani vsebuje 219 mg MDMA (masa celotne tabletke 539 mg).

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###