Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna xanax tabletka zaznana v Ljubljani


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da zdrobljena roza tabletka, ki je bila kupljena v Ljubljani kot xanax, namesto alprazolama vsebuje tramadol.


Tramadol je zdravilo za lajšanje srednjih do hudih bolečin. Spada v skupino sintetičnih opioidov, ki delujejo na centralni živčni sistem, in sicer lajša bolečino prek delovanja na specifične živčne celice v hrbtenici in možganih.

Najpogostejši negativni stranski učinki, ki lahko nastopijo ob uporabi, so: omotica, glavobol, zaspanost, slabost in bruhanje, zaprtje, pomanjkanje energije, potenje, suha usta, srbenje. Rekreativna uporaba tramadola poveča tveganje za pojav epileptičnih napadov.

Ob uporabi večjih količin lahko nastopi zastrupitev oziroma predoziranje. Znaki zastrupitve s tramadolom so podobni kot pri zastrupitvah z drugimi opioidi: motnje zavesti (huda zaspanost, neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.

Zelo nevarna je kombiniranje uporabe tramadola z drugimi psihoaktivnimi snovmi, še posebej z drugimi depresorji centralnega živčnega sistema, kot so alkohol, opiati, GHB/GBL, benzodiazepini. Mešanje tramadola z benzodiazepini poveča tveganje za zmedenost, upočasnjeno ali zaustavljeno dihanje, znižan krvni tlak, zmanjšan srčni utrip, komo in smrt.

Tabletko je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Društva Stigma. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###