Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Roza tabletka Tekashi 69 z mešanico ekstazija in mefedrona


Ljubljana, 18. marec 2022 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana roza tabletka z logotipom Tekashi 69, ki je vsebovala mešanico MDMA in mefedrona.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da roza tabletka z logotipom Tekashi 69, ki se je v Ljubljani prodajala kot ekstazi, vsebuje mešanico MDMA in mefedrona. Mefedron (4-MMC) je psihoaktivna snov iz skupine sintetičnih katinonov, njegovi učinki pa so opisani kot podobni učinkom MDMA.

Med negativnimi učinki mefedrona so v literaturi med drugimi navedeni: krvavitev iz nosu, pospešeno bitje srca, zvišan krvni tlak, vznemirjenost, paranoja, halucinacije in nespečnost. V povezavi z uporabo mefedrona literatura navaja tudi številne analitično potrjene smrtne primere in zastrupitve.

Ker tabletka poleg mefedrona vsebuje tudi MDMA, negativnih interakcij med snovmi ni mogoče izključiti, zato se uporaba odsvetuje. Domneva se lahko, da mešana uporaba teh dveh snovi poveča nevrotoksične učinke MDMA in tudi tveganje za serotoninski sindrom, ki se lahko konča s smrtjo.

Znaki serotoninskega sindroma: tesnobnost, razdražljivost, zmedenost, slabost, bruhanje, diareja, občutek napetih, otrdelih in bolečih mišic, tresavica, povečano potenje, povišana telesna temperatura.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.