V Ljubljani zaznana močna ekstazi tabletka in zelo čist amfetamin

Ljubljana, 15. oktober 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana vijolična tabletka Punisher z visoko vsebnostjo MDMA in zelo čist amfetamin.

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer vijolični Punisher (204 mg/tbl, masa celotne tabletke 505 mg). Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje, edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

V Ljubljani je bil zaznan tudi vzorec zelo čistega amfetamina, ki predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Društva Stigma in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.