Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Konoplja z vsebnostjo nevarnega sintetičnega kanabinoida ADB-PINACA


Ljubljana, 13. avgust 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec konoplje, ki je vseboval nevarni sintetični kanabinoid ADB-PINACA.


V Ljubljani je bil zaznan vzorec konoplje, ki je na mesto THC vseboval nevarni sintetični kanabinoid ADB-PINACA. Po poročanju uporabnikov so se po uporabi pojavili zelo neprijetni učinki in močna slabost. ADB-PINACA se umešča v skupino sintetičnih kanabinoidov, s katerimi so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec po videzu podoben konoplji, vsebuje nevarni sintetični kanabinoid ADB-PINACA.

Negativni učinki sintetičnih kanabinoidov so podobni akutni zastrupitvi s konopljo, od močne evforije do neprijetnih občutkov kot so zmedenost, tesnoba in strah. Popačeno je dojemanje časa, pojavijo se halucinacije, paranoja in hujše duševne motnje. Fizični učinki vključujejo tahikardijo, slabost, bruhanje, krče in poslabšanje motorične zmogljivosti. Negativni učinki se pojavijo že pri izredno nizkih odmerkih in predstavljajo večje tveganje za predoziranje.