Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažni MDMA kristali v Mariboru


Ljubljana, 16. julij 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan vzorec kristalov, ki so se prodajali kot MDMA, dejansko pa so vsebovali ketamin.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec v obliki kristalov ne vsebuje MDMA ampak ketamin.


Ketamin se uporablja za anestezijo v veterini in kot kratkotrajni anestetik in analgetik v bolnišnicah med kirurškimi operacijami ali pri drugih bolečih zdravniških posegih.
Ob uporabi lahko nastopijo naslednji negativni stranski učinki: slabost, bruhanje, izguba nadzora nad telesom, večje tveganje za poškodbe, zmedenost, težave v razmišljanju, upočasnjen srčni utrip, motnje v spominu, uhajanje urina. Ob redni uporabi lahko pride do zasvojenosti.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###