Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Kokain z visoko vsebnostjo levamisola v Kranju, kokain z zolpidemom v Logatcu


Ljubljana, 26. februar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Kranju zbran vzorec kokaina z visoko vsebnostjo levamisola, v Logatcu pa vzorec kokaina z zolpidemom.


Kokain z levamisolom

Vzorec kokaina, ki je bil zbran v Kranju, je vseboval 32 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti.
Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Kokain z zolpidemom

V Logatcu je bil zbran vzorec, ki je poleg kokaina vseboval tudi zolpidem. Zolpidem je hipnotik, ki se uporablja za zdravljenje nespečnosti. Informacij o vplivu kombinacije teh dveh psihoaktivnih snovi na človeka ni veliko. Ker bi zolpidem lahko vplival na zmanjšanje učinkov kokaina, kar bi lahko privedlo do uporabe večjih količin, se uporabnikom priporoča previdnost.


Predvidno pri nakupih na spletu

V zadnjem času se ponovno zaznavajo vzorci, ki so bili kupljeni na spletu in ki ne vsebujejo snovi, ki naj bi jo po navedbah prodajalcev sicer vsebovali. Uporabnikom se zato svetuje, da s pomočjo storitve anonimnega testiranja preverijo, ali vzorec dejansko vsebuje snov, za katero menijo, da so jo kupili.

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in Društva Stigma. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###