Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznan zelo močan heroin, na Obali in v Mariboru pa kokain z levamisolom


Ljubljana, 11. september 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan zelo močan heroin z vsebnostjo 60 %, ki je vseboval tudi zelo potenten 6- acetilmorfin. Na Obali in v Mariboru pa so se pojavili vzorci kokaina z višjo vsebnostjo levamisola.


V Ljubljani sta bila zaznana dva vzorca heroina, ki sta vsebovala tudi zelo potentno snov 6-acetilmorfin. Prvi vzorec je bil v obliki rjavega prahu z vsebnostjo heroina 60 % in acetilmorfina 17 %, drugi vzorec je bil v obliki temne smole z vsebnostjo heroina 22 % in acetilmorfina 26 %.

Ob tem je treba opozoriti, da je 6-acetilmorfin bolj potenten kot heroin. V obeh vzorcih je bil heroin v obliki soli oziroma hidroklorida in ne v obliki baze. Oba vzorca predstavljata večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

Ob tem je treba opozoriti, da ker lahko bolezen COVID-19 povzroči težave z dihanjem, se lahko med okuženimi uporabniki heroina ali drugih opioidov poveča tveganje za predoziranje. Antidot nalokson blokira učinek heroina in odpravi težave z dihanjem, ki jih povzročajo opioidi. Ni pa podatkov, da bi nalokson vplival na težave z dihanjem, ki jih povzroča COVID-19.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).


Na Obali in v Mariboru pa so bili zbrani vzorci kokaina, ki so vsebovali od 20 do 45 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###