Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažne xanax tabletke v Ljubljani


Ljubljana, 14. avgust 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bile v Ljubljani zaznane štiri lažne xanax tabletke, ki so namesto alprazolama vsebovale flubromazolam, flualprazolam in klonazolam.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da zelena tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »3« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flubromazolam. Tabletka je bila kupljena na spletu.

Analiza koščka bele tabletke, ki je bila v Ljubljani kupljena kot xanax, je pokazala, da tabletka vsebuje flualprazolam. Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten.

Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.

Uporabniki so na forumih med posledicami uporabe flualprazolama med drugimi navajali tudi izgubo spomina in dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad vedenjem in mišljenjem).


Dve beli tabletki pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki sta bili kupljeni v Ljubljani, pa namesto alprazolama vsebujeta klonazolam.

Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj).

Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn.

Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.


Tabletke je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.