Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Zelo čist amfetamin v Ljubljani in Mariboru


Ljubljana, 6. marec 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani in ponovno v Mariboru zaznan zelo čist amfetamin.

Zelo čist amfetamin

V Ljubljani in Mariboru sta bila zaznana vzorca amfetamina z vsebnostjo 97 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, je povprečna vsebnost amfetamina okoli 27 %.
Vsebnost amfetamina 97 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.
Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.
Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###