Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Zelo čist amfetamin in ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani

Ljubljana, 4. oktober 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana dva vzorca zelo čistega amfetamina in rumena ekstazi tabletka Philipp Plein z visoko vsebnostjo MDMA.

Zelo čist amfetamin

V Ljubljani sta bila zaznana dva vzorca amfetamina z vsebnostjo 92 in 74 %, en vzorec je bil kupljen na spletu, drugi pri preprodajalcu. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, je povprečna vsebnost amfetamina okoli 12 %. Vsebnost amfetamina 92 in 74 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.


Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

V Ljubljani je bila zbrana tudi rumena ekstazi tabletka Philipp Plein z visoko vsebnostjo MDMA (210 mg/tbl, masa tabletke 492 mg).

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.


Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt in Društva Stigma v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###