Lažna xanax tabletka s flualprazolamom in ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani, kokain z višjo vsebnostjo levamisola na Gorenjskem

Ljubljana, 13. september 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani lažna xanax tabletka s flualprazolamom in ekstazi tabletka (rumeni Maybach) z visoko vsebnostjo MDMA, na Gorenjskem pa kokain z višjo vsebnostjo levamisola.

Lažna xanax tabletka s flualprazolamom

V Ljubljani je bila zaznana bela tabletka pravokotne oblike z zarezami in napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam. Tabletka je bila kupljena na spletu.

Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. S flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.

Kokain z višjo vsebnostjo levamisola

Vzorec kokaina, kupljen na Gorenjskem, je vseboval 27 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Uporabnik je poročal o grenkem okusu. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka rumeni Maybach z visoko vsebnostjo MDMA, (164 mg/tbl, masa celotne tabletke 342 mg). Tabletka predstavlja tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, pri katerem se tveganje za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA poveča.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.