Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažne xanax tabletke v Ljubljani in Mariboru ter kokain z višjo vsebnostjo levamisola v Ljubljani

Ljubljana, 21. december 2018 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani ponovno zaznan kokain z višjo vsebnostjo levamisola, v Ljubljani in Mariboru pa več lažnih xanax tabletk.

 

XANAX TABLETE

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax, ki je bila zbrana v Mariboru, namesto alprazolama vsebuje prometazin in ciproheptadin – zdravili, ki se uporabljata za bolezni dihal. Dve xanax tabletki, ki sta bili zbrani v Ljubljani, pa sta vsebovali etizolam.

Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Etizolam povzroča evforijo, sproščenost, brezskrbnost, med neželenimi učinki pa so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom. Še posebej nevarna je hkratna uporaba etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.

KOKAIN

Vzorec kokaina, zbran v Ljubljani, pa je vseboval tudi 22 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti.

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh pa lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.
Kokain z višjo vsebnostjo levamisola je bil kupljen v Ljubljani od preprodajalca in naj bi se po poročanju uporabnikov prodajal širšemu krogu ljudi.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in v Mariboru. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.


Storitev anonimnega testiranja je na voljo v devetih sprejemnih točkah NVO, v sedmih slovenskih mestih.

Seznam sprejemnih točk NVO, ki zbirajo vzorce PAS za anonimno testiranje:
Ljubljana: DrogArt, Stigma
Kranj: Labirint
Koper: Društvo Svit
Nova Gorica: Šent
Celje: JZ Socio
Maribor: DrogArt, Zdrava pot
Ptuj: ArsVitae