Stimulanti oziroma spodbujevalci centralnega živčnega sistema so skupina snovi, ki napravijo človeka bolj bistrega, budnega in z veliko energije. Izzovejo stanje evforije in zvišajo njegovo agilnost, zmanjšujejo občutek utrujenosti, dajejo občutek moči in odločnosti. Možni učinki so povečan srčni utrip in ritem dihanja, povišan krvni pritisk ter razširjene zenice. Ljudje, ki redno uporabljajo stimulante, pogosto poročajo o izgubi apetita. Prav tako lahko privedejo do težav pri spanju ali do pretirane dejavnosti oziroma hiperaktivnosti ter posledično do popolne izčrpanosti. Poleg tega povzročajo še razdraženost, prepirljivost ter nervoznost. Delimo jih na naravne (nikotin, kofein, kokain, kat, betel in efedra) ter sintetične (ekstazi/MDMA, amfetamini in derivati amfetaminov, metamfetamini, metkatinom, fenetilin, pemolin ter metilefenidat).

Zaradi svojih učinkov so zelo priljubljeni kot doping v športu, pri študiju, za premagovanje vojnih naporov ipd. Zadnja leta se je pojavila vrsta amfetaminov, ki imajo še dodatne halucinogenske lastnosti. Znani so pod kraticami DMA, TMA, DOM itd.