V društvu se zavedamo, da storitev zamenjave igel odpira vprašanje, kam z uporabljenimi iglami, zato imamo na društvo na voljo kontejnerje za uporabljene igle. Kljub temu pa na javnih površinah ostaja veliko število igel in drugega materiala, kar predstavlja nevarnost za splošno zdravje ljudi.

KAKO JE Z UPORABLJENIMI IGLAMI NA JAVNIH POVRŠINAH?

Za odvržene igle na javnih površinah je odgovorna pristojna občina oziroma javno podjetje, ki v tej občini upravlja z odpadki. V Ljubljani je za to zadolženo JP Snaga, na kontaktni številki 01 477 97 84 ali na mail naslovu matjaz.karner@snaga.si.

Za pobiranje igel na javnih površinah je zadolženo JP Snaga, in sicer imajo za to usposobljenih 39 delavcev ter na razpolago ustrezno opremo. Snaga uporabljene igle pobira ob izvajanju rednega čiščenja javnih površin in javnih sanitarij MOL. Več si lahko preberete na povezavi. Za zasebne površine je za pobiranje igel odgovoren lastnik oziroma lastnica zemljišča.

Zaenkrat čistilnih akcij pobiranja igel na društvu ne izvajamo, lahko pa poberemo manjšo količino odvrženih igel. Cena za storitev je po dogovoru in je odvisna od količine odvrženih igel, oddaljenosti lokacije in zahtevnosti terena.

Če v vaši okolici najdete odvržene igle, nas lahko o tem obvestite na 01/430 12 05, kjer smo dosegljivi vsak delavnik med 9. in 15. Uro ali pa nam pošljite sporočilo na drustvo.stigma@siol.net.

 

KAKO RAVNATI V PRIMERU POŠKODBE Z UPORABLJENO IGLO?

Zaščitite se s cepljenem proti hepatitisu A in B.

 

PRVA POMOČ

↘ Kri iztisnete, da prosto teče. Spirajte s tekočo vodo vsaj 10 minut. Rano razkužite z alkoholnim razkužilom, ki naj deluje 2 – 3 minute in jo oskrbite.

↘ Pri obrizganju sluznic spirajte s fiziološko raztopino najmanj 10 minut.

↘ Če je s krvjo polita nepoškodovana koža, predel spirajte pod tekočo vodo in razkužite z alkoholnim razkužilom.

 

ISKANJE PROFESIONALNE POMOČI NA KLINIKI ALI PRI OSEBNEM ZDRAVNIKU

↘ Po tem, ko oskrbite rano kot smo opisali zgoraj, se odpravite v najbližjo kliniko. Seznam klinik si lahko ogledate tukajKer gre za urgentni primer boste verjetno sprejeti na infekcijski kliniki brez napotnice.

↘ V kolikor pa bodo vseeno zahtevali napotnico, boste morali  do svojega zdravnika oziroma zdravnice, ki vam bo izdal/a napotnico za posvet in obravnavo o možnosti okužbe pri pristojnem zdravniku oziroma zdravnici epidemiologu/epidemiologinji. Tam bodo ocenili poškodbo in tveganje za okužbo (cepljenje za hepatitis A in B ter  vam razložili postopek v primeru suma okužbe s hepatitisom C ali hiv-om).