Depresorji centralnega živčnega sistema

Depresorji oziroma zaviralci centalnega živčnega sistema so droge, ki upočasnjujejo običajno delovanje možganov, znižujejo živčno aktivnost in zburjenja v različnih predelih možganov. Pogovorno jih imenujemo “downerji” in jih delimo na naravne, polsintetične in sintetične. Učinki so predvsem izguba motoričnih sposobnosti, zniževanje anksioznosti oziroma tesnobe, odpravlja bolečino

Pogosto se uporabljajo v medicini, predvsem kot zdravila, ki odpravljajo ali zmanjšujejo bolečine (analgetiki); zdravila, ki umirjajo živčevje oziroma zmanjšujejo občutek strahu in notranje napetosti (trankvilizatorji) ter pripravki, ki zmanjšujejo vzdraženost osrednjega živčevja in se jih uporablja pri motnjah s spanjem (hipnotiki).

Najpogosteje uporabljeni depresorji so alkohol, opiati (heroin, morfij, kodein, metadon, heptanon, peditin); pomirjevala oziroma tablete za umiritev stanja vznemirjenosti, napetosti in  tesnobe (apaurin, loram, meprobramat) ter hipnotike (uspavalne tablete in barbiturati).

Učinki:

•  upočasnijo centralni živčni sistem,
  •  izzovejo občutek sproščenosti in izničijo občutke zadržanosti,
  •  zaradi upočasnjenosti prenosa živčnih impulzov iz možganov se poslabšajo refleksi,
  •  podaljša se reakcijski čas, koordinacija gibov postane težavna
  •  zaradi zmanjšanih zadržkov in slabše razsodnosti se poveča tveganje nasilnega obnašanja.